Imaginați-vă un prânz servit pe iarbă, cu un gulaș gătit la ceaun, lângă o felie zdravănă de pâine cu cartofi. La desert, savurați un kürtőskalács învelit într-o crustă crocantă de zahăr, şi încheiați cu un pahar de pălincă aromată. După un asemenea ospăţ, vă relaxați într-o piscină cu apă minerală. Cam așa sunt vacanțele în județul Covasna: savuroase, simple, autentice, tradiționale, relaxante.

Pentru aventurieri și cei dornici să descopere comorile zonei, recomandăm Cele șapte minuni ale județului Covasna. Selecţia minunilor covăsnene a fost realizată chiar de către localnici şi de către reprezentanţii societăţii civile, în urma unui apel lansat de Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, cu scopul de a afla cum preţuiesc oamenii locului valorile naturale și antropice ale regiunii. Pe lângă binecunoscutele puncte de atracţie turistică (privelişti spectaculoase, rezervaţii naturale, cetăţi, monumente de arhitectură religioasă, castele şi conace, muzee, monumente istorice şi de arhitectură tradiţională, tradiţii şi meşteşuguri populare), județul Covasna ascunde multe alte minunăţii care merită explorate.

Muntele Puturosu sau Puciosu (1143 m), parte a masivului Ciomad-Bálványos, reprezintă cea mai sudică apariţie la suprafaţă a fenomenelor postvulcanice din lanţul Carpaţilor Orientali. Aceste emanaţii postvulcanice reci (mofete, solfatare și ape minerale) au o mare valoare geolocigică, turistică și terapeutică. Dintre emanaţiile vulcanice din zonă, Peştera sau Grota Puturosu este cunoscută drept cea mai mare mofetă naturală din Europa, având o lungime de 14 m. Aceasta emană cca. 2.000 m³ de dioxid de carbon/zi. Alte grote sulfuroase din zonă sunt Grota Timsós, Grota Ucigaşă și Cimitirul Păsărilor. Marea varietate a apelor minerale din zonă este valorificată şi prin prezența a numeroase băi tradiționale, mici piscine cu diferite proprietăţi curative, amenajate prin păduri. Izvoarele tămăduitoare – Băile Apor, Băile Mikes, Băile Csiszár – sunt ideale pentru o baie revigorantă în timpul verii.

În zona Băile Bálványos

Este arie naturală protejată și face parte integrantă din situl Natura2000

Cheile Vârghişului este locul ideal pentru drumeții și speologie. Rezervaţia se află în partea nordică a munţilor Perşani și este traversată de pârâul Vârghiş. Este alcătuită din numeroase formaţiuni şi elemente geomorfologice calcaroase, săpate de pârâu. Pe o lungime de aproape 4 km, întâlnim stânci de calcar, versanţi înalţi, verticali şi abrupţi, din care izvorăsc pâraie de munte, turnuri de calcar (Turnul Porumbeilor, Turnul Csala), creste de calcar, doline, avene, grohotişuri şi mai ales peşteri de importanță științifică și speologică. Aceste cavităţi au în interiorul lor valori arheologice şi paleontologice care sunt păstrate aproape intacte în peşteri închise publicului larg. Peșterile Orbán Balázs, Șura Cailor, Gaura Tătarilor pot fi vizitate sub îndrumarea unui ghid local. În această rezervație naturală complexă (geologică, speologică, botanică) se află cea mai mare populație de lilieci din țară, formată din 19 specii.

La 11 km de satul Vârghiș

Este arie naturală protejată și face parte integrantă din situl Natura2000

Muzeul „Haszmann Pál” din Cernat este amenajat în conacul familiei Damokos, construit în stil neoclasicist. Pe cele două hectare din preajma conacului sunt amplasate exponate din patrimoniul construit al Secuimii – case și porți secuiești, moară de apă, precum şi monumente funerare secuieşti, cioplite din lemn și piatră. Expoziţia de unelte şi maşini agricole în aer liber stârneşte curiozitatea vizitatorilor, fiind unicat în Transilvania. Dintre numeroasele colecţii ale muzeului, cele mai valoroase sunt colecţia de piese din industria fontei şi colecţia instrumentelor de redare şi transmisie a sunetului, sub denumirea de „Istoria Radioului în Trei Scaune”. Cu ocazia vizitării diferitelor colecţii, aveți ocazia să ascultați posturi de radio, muzică la gramofon sau patefon a perioadei interbelice.

Muzeul are un rol foarte important în păstrarea și revigorarea meșteșugurilor tradiționale, prin organizarea unor ateliere de pictat mobilă, sculptură în lemn şi de încondeiere a ouălor de Paști.

La 9 km de Târgu Secuiesc

Conacul Damokos Gyula este declarat monument istoric.

Unul dintre cele mai valoroase lăcașe de cult ale județului Covasna este Biserica fortificată romano-catolică din Ghelința, având hramul Sfântul Emeric.

Datând din secolul al XIII-lea, biserica păstrează amprentele mai multor stiluri arhitecturale: romanic, gotic, renascentist și baroc. Frescele narative care prezintă legenda Sfântului Ladislau în lupta împotriva cumanilor, sunt datate de prin secolele XIV–XV şi sunt considerate printre cele mai bine conservate fresce din Transilvania. Printre cele mai vechi şi mai valoroase elemente ale bisericii se numără o cristelniță multiseculară, precum şi tavanul casetat din lemn compus din 103 de casete pictate unic, unele datând chiar din anul 1629.

Pentru cei care sunt fascinați de istorie, artă și antichități, le recomandăm vizitarea acestei biserici.

La 20 km de stațiunea Covasna

Biserica este monument istoric şi, în anul 1996, a fost inclusă de organizaţia World Monuments Fund pe lista celor 100 obiective istorice cele mai amenințate la nivel mondial.

Rezervaţia, cu o suprafaţă de cca. 2 km², situată în lunca râului Negru, afluent al Oltului, este un complex de mlaştini eutrofe care adăpostesc o serie de specii rare, relicte glaciare, cum sunt: aldrovanda, dedițeii, mesteacănul, angelica sălbatică, laleaua pestriță și nuferii albi.

Este nu doar cea mai importantă, ci şi cea mai complexă rezervaţie a întregului teritoriu al județului Covasna, din punct de vedere geologic, floristic şi faunistic. În arealul mlăștinos trăiește broasca de mlaștină al cărei masculi în perioada de împerechere își schimbă culoarea pielii. Rezervaţia mai cuprinde o plantaţie de pin bancsian, o specie rară care se adaptează pe terenuri cu condiţii de vegetaţie foarte vitrege. Merită vizitat și interiorul pădurilor de mestecăniş, unde se găsesc lacuri temporare cu specii florale rare.

Frumuseţea zonei i-a atras în anul 2003 şi pe producătorii filmului american Cold Mountain, dar rezervaţia este căutată și de mulți fotografi profesioniști din țară.

La 15 km de Sfântu Gheorghe

Este arie naturală protejată și face parte integrantă din situl Natura2000.

Această cale ferată cu encartament îngust a fost construită în 1882 și reprezintă o comoară a istoriei industriale, care astăzi ispiteşte vizitatorii prin oferta unică a unei „călătorii în timp”.

Calea Ferată Forestieră (CFF) Covasna-Comandău, cu ecartament îngust (760 mm), asigura odinioară transportul lemnului din zona Comandăului până în orașul Covasna. Pornind de la diferența de nivel dintre cele două părți ale căii ferate forestiere, în 1890 a fost inaugurat Planul înclinat – o instalaţie complet ecologică, un unicat tehnic, datorită mecanismului de acțiune, bazat pe forța gravitațională. Planul înclinat avea o lungime de 1236 m și o diferență de nivel de 327 m. Acesta făcea legătura cu linia de cale ferată îngustă din Valea Zânelor – Covasna şi a funcţionat timp de un secol. În prezent, porțiunile CFF dintre Comandău și Valea Zânelor sunt folosite în scop turistic.

Plimbarea prin Valea Zânelor, cu trenulețul de agrement tras de locomotiva cu aburi, le oferă copiilor şi adulţilor, deopotrivă, momente de bucurie şi reverie de neuitat.

La 5 km de centrul orașului Covasna

Ansamblul tehnic „Planul înclinat de la Comandău” este un monument tehnic clasat.

Biserica-cetate unitariană din Aita Mare este o biserică cu ziduri de incintă fortificate, fiind înconjurată de un zid gros şi înalt de 5 m, cu două bastioane opuse, în două colţuri opuse. Cetatea este situată în cel mai înalt punct al localității, numit și „Cuibul Corbului”. Conform documentelor, zidurile de protecţie păstrate până în prezent au fost construite în a doua jumătate a secolului XVI sau la începutul secolului XVII.

În curtea interioară a fortificației se află biserica construită în secolul XIV, în stil gotic târziu. Cele mai valoroase elemente ale bisericii sunt amvonul, în forma unui potir, compus din patru casete sculptate în piatră, și balustrada realizată tot din piatră, datând din 1710. Din punct de vedere al vechimii, amvonul este considerat al șaselea din Transilvania. De remarcat casetele interioare pictate cu ornamente colorate specifice zonei etnografice locale.

La 18 km de Baraolt

Biserica este declarată monument istoric.