Vizitează Covasna


„Covasna, pur și simplu fabulos”

„Anul turismului în judeţul Covasna” promovat la TTF 2017

  • March 20, 2017

Aşa cum am scris la mijlocul săptămânii trecute, timp de trei zile între 17 şi 19 martie 2017, a avut loc la Braşov cea de-a X-a ediţie a celui mai important târg regional de loisir – „Transylvania Tourism Fair”(TTF), la care şi judeţul Covasna a fost prezent. Lansată acum un deceniu, această manifestare ce vizează popularizarea „Industriei fără fum” a business-ului legat de  petrecerea agreabilă a timpului liber, dar şi de întreţinerea sănătăţii populaţiei, a crescut de la an la an, devenind acum un brand cunoscut şi…recunoscut.

Evenimentul care s-a încheiat aseară a beneficiat şi la această ediţie de o mediatizare corespunzătoare din partea ziarului „Mesagerul de Covasna”, partener media tradiţional. Ca atare, gazdele au  adresat  mulţumiri  conducerii  publicaţiei pentru faptul că  am  fost mereu aproape, ilustrând obiectiv şi în mod profesionist  importanta  acţiune de popularizare a turismului intern şi internaţional de la Braşov.

Organizatorul de facto al evenimentului, cunoscutul om de afaceri Sorin Dencescu, patronul  firmei „Kron-Tour” şi preşedintele Regiunii Centru a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) – mai vechea noastră  cunoştinţă de la ediţiile anterioare  ale Târgului – ne spunea că „Transylvania Tourism Fair”  face parte integrantă din calendarul activităţilor  de profil, având în ultimii ani ecou şi peste hotare.

La fiecare ediţie a manifestării  expoziţionale amintite, care vizează cu precădere organizaţiile din domeniul turismului aflate atât în Zona Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu), cât şi din restul ţării, dar şi de peste hotare, au luat parte  tour-operatori cunoscuţi, reprezentanţi ai unor cunoscute staţiuni balneare, localităţi agro-turistice, firme, agenţii de profil, mari complexe hoteliere, companii aeriene, dar şi  simpli cetăţeni   ce manifestă interes pentru activităţile  de  petrecere plăcută şi reconfortantă a timpului liber, iubind odihna activă şi urmând tratamentul balnear.

 

O locaţie generoasă

Încă din anul 2011 TFF s-a mutat  în  casă  nouă, la o adresă adecvată pe piaţa evenimentelor expoziţionale din Ţara Bârsei, desfăşurându-se în spectaculoasa locaţie numită Business Park  Braşov.  Cele două imobile geme de culoare verde, din oţel şi sticlă, sunt  situate pe strada Ionescu Crum nr. 1 la intrarea în oraşul de sub Tâmpa când vii dinspre Bucureşti, în zona comercială Carrefour- Mobexpert. Este un spaţiu expoziţional  generos, devenit familiar publicului.

Pe parcursul actualei ediţii a TTF au avut loc o serie de întâlniri ale profesioniştilor din domeniu, dezbateri pe teme de turism, evenimente colaterale, expoziţii, standuri ale unor meşteri populari, activităţi apreciate de  vizitatori.

Şi anul acesta  vizitatorii au putut alege din multitudinea de oferte puse la dispoziţie de către  expozanţi  vacanţe de vis în ţară şi peste hotare, benefiind de discount-uri semnificative. Destinaţiile includ  sejuri pe Litoralul românesc, dar şi în ţări cu tradiţie din domeniu precum Grecia, Turcia, Croaţia, Malta, Bulgaria etc,  excursii  exotice, circuite, city-break-uri, turism balnear, bilete de avion şi aşa mai departe.

 

Interes sporit pentru turismul belnear din judeţul nostru

Prezentă încă de la prima ediţie a TTF, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului din judeţul nostru a avut şi la această ediţie jubiliară un stand propriu, trecut în revistă  de vizitatorii prezenţi. La faţa locului am constatat că s-au arătat interesate mai cu seamă  persoanele amatoare de sejururi în staţiunile belneare din judeţul Covasna, unde îşi pot vedea de sănătate, beneficiind de factorii naturali de cură, precum apele minerale, mofetele,  aerul puternic ionizat, absenţa poluării şi a factorilor de stres etc.

Importanta manifestare expoziţională de la Braşov a reprezentat o binevenită oportunitate de advertising  pentru agenţii economici  din staţiunile aflate în Arcul Intracarpatic, cu atât mai mult cu cât 2017 a fost declarat „Anul turismului în judeţul Covasna”.

Aşa  cum s-a precizat oficial săptămâna trecută, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului din județul nostru  va beneficia în acest sens de fonduri sporite, ca urmare a măririi cotizației oferite de Consiliul judeţean, municipalitatea Sf. Gheorghe, Consiliul local al staţiunii Covasna, urmărindu-se o promovare  adecvată şi susţinută în vederea creșterii numărului de oaspeţi. Deja anul trecut a consemnat o creşterte a trendului, aşa încât trebuie valorificată tendinţa pozitivă.

Angajații Asociaţiei amintite ne-au precizat ieri că ofertele județului Covasna vor fi prezente pe parcursul acestui an şi la alte târgurile similare din ţară şi din străinătate,  oferindu-se celor interesaţi să vină în România, în general, şi în judeţul Covasna, în mod special,   pliante, albume, cataloage, broşuri pentru o cât mai bună documentare  privitoare la „Ţara Borvizului”.

 

Degustare de…apă minerală covăsneană

Am discutat la standul expoziţional al  Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului Covasna cu mai vechea noastră cunoştinţă, d-na Fazakas Csoma Szidónia, care ne-a îmbiat mai întâi  să participăm la o degustare de…apă minerală îmbuteliată în judeţ, alături de alţi cetăţeni prezenţi la Târg.

Am discutat cu câţiva dintre vizitatori  şi am aflat că veniseră să afle  noile oferte de vacanţă, fiind dornici să cunoască  zonele  pitoreşti din judeţul Covasna,  ca şi tradiţiile culturale, obiceiurile alimentare locale, posibilităţile de odihnă şi tratament în zone cu factori naturali extrem de bogaţi.

De  exemplu, dl. Niculae Rugină din Braşov era impresionat de diversitatea ofertelor pe care le-a găsit urmărind „Drumul Apelor Minerale”, declarându-ne că a vizitat de-a lungul anilor localităţi precum Malnaş Băi, Vâlcele, Olteni,  iar vara aceasta intenţionând să ajungă şi la Hătuica.  L-au impresionat în fiecare locaţie  amenajările moderne existente, cum ar fi piscinele cu apă caldă şi rece, saunele, băile cu apă caldă,  aparatele cardio-fitness, baia cu sare de Praid şi uleiuri aromatice, mofetele, căzile cu hidromasaj, dar şi preparatele  culinare tradiţionale din zonă şi, mai ales, palinca!

D-na Elena Hamzea din Predeal a aflat din presă despre efectele miraculoase ale băilor  tradiţionale secuieşti şi, ca atare,  a venit să solicite detalii. Ne-a declarat că  a aflat încântată  că există  minunate adjuvante pentru sănătate în aşezări rurale mici, ca Valea Zălanului, Peteni, Belin, dar şi în comune mai mari ca Băţani, Cernat, Bodoc, unde au fost  reamenajate băi  de comunităţile locale cu sprijinul Consiliului judeţean Covasna şi al Fundaţiei „Ars Topia Alapitvány” din Ungaria.

 

În vizită la vecini

Conducerea Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului din judeţul Covasna a realizat încă de la ediţia inaugurală a TTF că  la Târgul Regional de Turism din Braşov  faptul că  aici  vin oaspeţi din întreaga ţară, dar şi de peste hotare. Plus că mulţi braşoveni sunt interesaţi de locurile de agrement din judeţul vecin, Covasna, venind în vacanţe sau doar în weekend-uri la Pădureni, Reci, Balvanyos, Şugaş Băi, mai nou la Chichiş. Unii merg la pescuit, alţii la scaldă sau vor să se relaxeze în locuri pitoreşti, în natură sau să stea la pensiuni agroturistice, fiind cunoscută ospitalizarea gazdelor.

 

Evenimente tradiţionale deosebite

Mulţi oaspeţi dar şi localnici  iau parte la evenimentele cultural-distractive de anvergură, cum sunt apropiatele  „Zilele Sf. Gheorghe” sau  evenimente tradiţionale gen Festivalul internaţional gastronomic „Pomana Porcului” de la Balvanyos, ce oferă  cele mai gustoase preparate culinare din râtani, asezonate cu multă distracție. De asemenea, tot în zonă, mai precis la Turia, are loc „Festivalul Bulzului”, unde gurmanzii au posibilitatea  de fiecare dată să mănânce un preparat deosebit realizat  după o reteţă locală ţinută …secretă.  De remarcat că, în urmă cu câţiva ani, sătenii  au intrat în vestita „Carte a Recordurilor”  preparând (sub formă de ruladă) un bulz  în lungime de 150 de metri, gros de 32 de centimetri, considerat cel mai mare din lume, fiind omologat oficial. În amintirea acestuia, în fiecare an localnicii prepară câte un bulz mai mic cu prilejul Zilelor Comunei.

„Noi aşteptăm pe toată lumea cu braţele deschise la fiecare ediţie, nu doar competiţia ne interesează, ci păstrarea tradiţiei şi dorinţa ca vizitatorii să se simtă bine”, ne-a declarat  primarul comunei Turia, ing.dr. Daragus Attila, iniţiatorul şi artizanul acţiunii.

 

Acţiuni…„savurate” de marele public

Să amintim şi alte acţiuni apetisante, savurate de marele public, de pildă „Sărbătoarea prunelor” de la Dobolii de Sus, urmată  de…sora mult mai galonată, manifestarea  dedicată ţuicii secuieşti, ce se ţine la Cernat.

Nu doar adulţii au parte de regaluri gastronomice, ci şi copiii şi adolescenţii. Pentru ei se organizează un „Choco-fest” la Sfântu Gheorghe, concurs al producătorilor de dulciuri, specialiştii din branşă  realizând în faţa spectatorilor  cea mai grozavă ciocolată. Să amintim un alt sortiment de bunătăţi, anume „Parada  cârnaţilor”, dar şi întrecerea  bucătarilor pricepuţi în gătirea  sarmalelor.

De altfel, în judeţul Covasna au loc anual cel puţin zece manifestări gastronomice originale,  unele de-a dreptul „exotice”, gen „Festivalul florilor comestibile” sau „Festivalul tocăniţelor la ceaun”.

Dar  cele mai vestite chiar şi peste hotare  rămân concursurile dedicate evidenţierii mărcilor de produse celebre din zonă, precum „Kürtőskalács” şi „apriga”  pălincă.

 

O şansă pentru revigorarea economiei

După trei zile expoziţionale pline a fost  clar pentru toată lumea – organizatori,  participanţi şi vizitatori – că  TTF 2017 a potenţat  încă o dată adevărul potrivit căruia   turismul practicat la nivel profesionist  reprezintă o  şansă ideală  pentru ca România să-şi revigoreze economia.

Iar în acest context naţional şi internaţional, judeţul Covasna are multe de  oferit!

 

Sursă: Mesagerul de COVASNA

Lăsați un mesaj